УВАГА!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

ДФС не може стягнути єдиний внесок із самозайнятої особи, зареєстрованої як ФОП!

02 вересня 2019 року Верховним судом розглянуто зразкову справу щодо оподаткування самозайнятої особи, яка одночасно зареєстрована як ФОП (Рішення Верховного Суду від 02.09.2019 у справі № 520/3939/19).

Суть справи: позивач є самозайнятою особою (судовим експертом) та одночасно зареєстрований як фізична особа – підприємець і перебуває на спрощеній системі оподаткування. Контролюючий орган самостійно вніс зміни до обліку позивача шляхом встановлення йому як платникові єдиного соціального внеску ФОП ознаки провадження незалежної професійної діяльності. Позивач просить скасувати вимогу ДФС про сплату боргу (недоїмки) з ЄСВ, вказавши, що податковим законодавством виключена можливість подвійного взяття на облік особи, яка здійснює незалежну професійну діяльність, у разі коли фізична особа вже взята на облік як ФОП.

Колегія суддів Адміністративного суду ВС, розглянувши відповідну справу як зразкову, визнала протиправною та скасувала вимогу контролюючого органу про сплату боргу (недоїмки) зі сплати ЄСВ.

Висновки суду:

1. За наявного існуючого правового регулювання взяття та перебування на обліку платника єдиного внеску фізичної особи-підприємця з ознакою провадження незалежної професійної діяльності не передбачено.

2. Взяття контролюючим органом на облік особи як платника єдиного внеску – фізичної особи-підприємця (пункт 4 частини першої статті 4 Закону № 2464-VI) та внесення відомостей до реєстру застрахованих осіб унеможливлює нарахування єдиного внеску за іншим типом платника без прийняття відповідних рішень і внесення змін щодо попереднього обліку особи у спосіб, визначений Законом і підзаконними нормативно-правовими актами.

3. Підзаконний нормативно-правовий акт спеціальної облікової політики в частині визначення такої категорії платників єдиного внеску, як фізична особа-підприємець з ознакою здійснення незалежної професійної діяльності не відповідає статті 4 Закону № 2464-VI.

4. Зміна контролюючим органом обліку особи платника єдиного внеску в спосіб, не встановлений Законом або встановлений підзаконним нормативно-правовим актом, який не відповідає Закону в цій частині, та нарахування на підставі таких дій єдиного внеску, суперечить принципам законності та належного врядування.

З повним текстом Рішення Верховного Суду від 02.09.2019 № 520/3939/19 (№ Пз/9901/10/19) – щодо оподаткування самозайнятої особи, яка одночасно зареєстрована як ФОП, можна ознайомитись за посиланням http://www.reestr.court.gov.ua/Review/84077152

Для отримання консультацій та правової допомоги зацікавлених у досудовому врегулюванні та судовому захисті порушених прав Членів Союзу експертів України звертатися до Дирекції СЕУ (тел.+380964539920).

Поділитися.

Коментарі закриті.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: