Ігор СТАРОДУБОВ: «Галузь судової експертизи в зоні турбулентності, але перспективи обнадійливі»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Останнім часом судова експертиза в Україні зазнає чергових змін. Про теперішній стан галузі, її найближчі перспективи, плани Союзу експертів, відносини з Мін`юстом та про багато чого іншого напередодні нашого професійного свята ми поговорили з президентом ВГО «Союз експертів України» Ігорем СТАРОДУБОВИМ.

      • Ігоре Вадимовичу, як оцінюєте судову експертизу в Україні на даному етапі?  

– Галузь судової експертизи зазнає певних змін, вони пов`язані з гармонізацією нашого законодавства з європейським. І зараз ми  на порозі великих перетворень. Зміни відбуваються і в структурі Міністерства юстиції України стосовно експертних установ, які їм підпорядковані. Донецький інститут судових експертиз було приєднано до Харківського. Центр судових експертиз з питань інтелектуальної власності приєднується до Київського інституту судових експертиз, і через це відбуваються певні кадрові зміни. Це позначається і на проведенні судових експертиз, зараз цей процес ніби в зоні турбулентності.

Однак, з’являються нові можливості для приватної судової експертизи. У червні ми запустили сервіс підбору фахівців для цілей судочинства. Він розташований в кабінеті користувачів Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС) — організаційно-технічної системи, що забезпечує функціонування електронного судочинства в Україні після прийняття нових процесуальних кодексів 2017 року. Такий сервіс дає можливість експертам, які знаходяться в різних містах нашої держави, отримувати доступ до роботи, яку пропонують адвокати та інші представники сторін в судовому процесі. Це зроблено в рамках співпраці Союзу експертів України з Державною судовою  адміністрацією. Ми пропонуємо долучатися і державним судово-експертним установам, оскільки цей проект передбачає участь і приватних, і державних судових експертів. До того ж, приватні судові експерти не можуть проводити експертизу, наприклад, із криміналістичних видів досліджень або за судово-медичними дослідженнями. У таких випадках залучатимуться державні спеціалізовані експертні установи. Адвокатура у цьому кабінеті електронного суду матиме доступ і до таких фахівців.

  • З яким настроєм Союз експертів України зустрічає своє професійне свято цього разу?

– Із натхненням – з рештою, як і завжди. Тим більше, нещодавно ми отримали певну підтримку з боку Міністерства юстиції. Йдеться про пропозиції, які підготувала наша робоча група щодо зрівняння умов доступу до професії для державних і приватних судових експертів та їхньої діяльності. Дещо з того, що ми пропонували, у міністерстві вже прийняли, зауважуючи, що більшість  наших пропозицій є цілком слушними. Наприклад, щодо акту відповідності робочого місця судового експерта – об’єднали перевірку територіальним управлінням юстиції з актом перевірки відповідності робочого місця. Тобто відтепер це вже не два окремі процеси. Збільшили термін дії цього акту відповідності. Отже, подвійних перевірок судових експертів упродовж року, коли треба було йти на підтвердження кваліфікації, вже немає. Стосовно іншого – пообіцяли розглянути та, за можливості, врегулювати це найближчим часом.  Крім того, 10 червня 2021 року у Львові було запропоновано створити міжвідомчу робочу групу при Міністерстві юстиції, яка опікуватиметься питанням соціального захисту судових експертів, до якої було запрошено і представників  ВГО «Союз експертів України». Тож, тепер у нас з`явиться можливість працювати і в цьому напрямку. Ми розуміємо, що питання фінансування державних експертних установ дуже важливе. І воно також в межах нашої зацікавленості. Адже якщо  подивитись на структуру проведення судових експертиз державними експертними установами, стає зрозумілим, що 80% експертиз, які здійснюють вони, відбуваються за рахунок бюджетних асигнувань. Однак, цих асигнувань вкрай недостатньо, оскільки вони не перевищують і 40% від потреби. А якщо експертні установи будуть отримувати фінансування всіх робіт, які вони виконують для правоохоронних органів (а це і кримінальне провадження, і провадження про адміністративне правопорушення тощо) в повному обсязі, у них не буде необхідності займатись «заробітчанством», як це відбувається зараз. Є таке поняття як плани проведення експертиз за кошти замовників. І якщо державні установи отримуватимуть належне  фінансування, то приватні судові експерти не будуть сприйматися як фінансові конкуренти у сегменті проведення експертиз для сторін у господарському, цивільному та адміністративному процесах. Тому ми не менш, ніж державні судові експерти, зацікавлені у тому, аби вони фінансувались у повному обсязі.

  • Якими є найближчі плани Союзу експертів України?

– Незабаром ми плануємо провести Всеукраїнський конгрес судових експертів, на який запрошуємо представників усіх секцій СЕУ: і будівельників, і автотоварознавців, і економістів, і фахівців з інтелектуальної власності, і оцінювачів. Захід буде дводенним. Першу частину ми хочемо зробити офіційною. Плануємо запросити і представників законодавчої влади, і представників Міністерства юстиції, з якими останнім часом ми налагоджуємо контакт, і які до нас вже ставляться не як до тієї структури, яка їм заважає жити, а як до партнерів, з якими можна співпрацювати. У другий день учасники семінару працюватимуть за секціями. За кожним з напрямків будуть цікаві доповіді, цікаві спікери. До речі, там ми плануємо підписати меморандум з FIDIC (Міжнародна федерація інженерів-консультантів.). Їхні фахівці співпрацюють із нашими судовими експертами в галузях  економіки, будівництва та товарознавства. Думаю, що поспілкуватись з міжнародними колегами буде цікаво. А ми будемо намагатись залучати для проведення експертизи їхніх фахівців разом із нашими.

  • А що побажаєте колегам з нагоди професійного свята ?

– Традиційно бажаю, аби судовий експерт був дійсно незалежним, а питання фінансування його діяльності ніколи не було для нього першочерговим. Наші судові експерти люблять свою справу, кожен з них є фахівцем. І дуже би хотілося, щоб сума у грошовому еквіваленті ніколи не була визначальною, а була як належна оплата виконаної роботи, та дійсна винагорода відображалася в якості морального задоволення від своєї праці. Займайтесь наукою, розвивайтесь у професії, водночас знаходьте час не лише на спілкування з колегами, а й на сім`ю, друзів, близьких вам людей. Щастя вам і усього найкращого! З прийдешнім святом!

Поділитися.

Залишити ВідповідьРедакція не несе відповідальності зі зміст коментарів читачів. Вся відповідальність за зміст лягає на коментаторів.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: