«Як зафіксувати і обстежити пошкодження зруйнованого майна та оцінити реальні збитки і упущену вигоду бізнесу» – круглий стіл від УСПП

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Віце-президент з напряму оцінки майна, майнових прав та професійної оціночної діяльності Союзу експертів України Олексій Мухін взяв участь у засіданні круглого столу на тему: «Збитки підприємств: як зафіксувати і обстежити пошкодження зруйнованого майна та оцінити реальні збитки і упущену вигоду бізнесу», що відбувся 25 квітня 2023 за ініціативою Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП), співорганізаторами виступили Українське товариство оцінювачів (УТО), Фонд державного майна України (ФДМУ).

Через колосальні обсяги шкоди та збитків, які були завдані російською федерацією внаслідок збройної агресії виникає необхідність у їх визначенні та обрахунку. З цією метою вже прийнято декілька нормативно-правових актів, а саме:

  • Порядок визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії російської федерації, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2022 №326,
  • Порядок виконання невідкладних робіт щодо ліквідації наслідків збройної агресії російської федерації, пов’язаних із пошкодженням будівель та споруд, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 19.04.2022 №473.

З метою задоволення інтересів юридичних осіб, які зазнали збитків під час війни 2 грудня 2022 року в Міністерстві юстиції України була зареєстрована довгоочікувана Методика визначення шкоди та обсягу збитків, завданих підприємствам, установам та організаціям усіх форм власності внаслідок знищення та пошкодження їх майна у зв’язку із збройною агресією російської федерації, а також упущеної вигоди від неможливості чи перешкод у провадженні господарської діяльності.

Наразі застосування цієї Методики викликає багато дискусій в фаховому середовищі. Умовно основні напрямки, по яким виникають  питання та по яким відбулася дискусія в рамках круглого столу, можна поділити на три групи:

  1. проведення фіксації, обстеження та виконання невідкладних робіт пов’язаних із пошкодженням будівель та споруд щодо ліквідації наслідків збройної агресії;
  2. визначення реальних збитків;
  3. розрахунок та визначення упущеної вигоди.

Під час круглого столу виступили із докладами наступні фахівці:

  • Кінах Анатолій Кирилович, Президент УСПП;
  • Амфітеатров Олексій Дмитрович, Голова УТО, заслужений оцінювач УТО, FRICS, REV;
  • Булгакова Світлана Алимівна, Директор Департаменту з оцінки майна Фонду державного майна України;
  • Щелкунова-Гончарська Світлана Вікторівна, адвокат, директор ТОВ «ЮК «ВСЕСВІТ»;
  • Драпіковський Олександр Іванович, заслужений оцінювач УТО, REV;
  • Іванова Ірина Борисівна, заслужений оцінювач УТО, REV;
  • Чиркін Андрій Миколайович, заслужений оцінювач УТО, REV;
  • Командиров Олексій Вікторович, кандидат технічних наук, Заслужений будівельник України, завідувач відділу досліджень проектної документації та вартості будівельних робіт Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України.

За результатами обговорення було прийнято рішення про подальшу поглиблену співпрацю Українського союзу промисловців і підприємців із експертним і оціночним середовищем, з метою фіксації і обстеження пошкодження зруйнованого майна та оцінки реальних збитків і упущеної вигоди бізнесу.

Нижче наведені презентації із докладами:

  • Огляд процедур з проведення фіксації, обстеження та виконання невідкладних робіт пов’язаних із пошкодженням будівель та споруд щодо ліквідації наслідків збройної агресії російської федерації. Автор Щелкунова-Гончарська Світлана Вікторівна.
  • Оцінка реальних збитків отриманих внаслідок збройної агресії російської федерації. Автори: Драпіковський О.І., Іванова І. Б.
  • Оцінка та визначення упущеної вигоди підприємств отриманих внаслідок збройної агресії російської федерації. Автор: Чиркін А. М.
  • Алгоритм дій власника (управителя) майна для належної фіксації пошкодженого або зруйнованого майна. Автор: Командиров О.В.

Також нагадаємо, що 9 березня за ініціативи Українського національного комітету Міжнародної торгової Палати (ICC Ukraine), Всеукраїнської громадської організації «Союз експертів України» та за участі Мінреінтеграції, відбулась аналогічна онлайн-конференція для місцевих органів влади та органів місцевого самоврядування щодо надання інструкції з документування наслідків російської військової агресії та розрахунку суми спричинених збитків і способів їх відшкодування.

Сподіваємось наведена інформація допоможе вам, шановні колеги, поглибити свої знання та здійснити фахову фіксацію і обстеження пошкодження зруйнованого майна та оцінку реальних збитків і упущеної вигоди бізнесу.

Поділитися.

Залишити ВідповідьРедакція не несе відповідальності зі зміст коментарів читачів. Вся відповідальність за зміст лягає на коментаторів.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: