До уваги оцінювачів!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Маємо роз’яснення Фонду державного майна України (Лист № 10-59-5089 від 06.05.2022) щодо нюансів оцінки збитків, завданих внаслідок збройної агресії російської федерації. Основні акценти регулятора:

! будь-яка оцінка майна або збитків (незалежна оцінка або стандартизована оцінка) може бути забезпечена за наявності відповідних вихідних даних та інформаційних джерел, які необхідні для проведення оцінки майна. Збір такої інформації має здійснюватися на підготовчому етапі оцінки майна (збитків).

! Міністерством розвитку громад та територій України листом від 26.04.2022 №7/15/3613-22 надано роз’яснення щодо проведення обстеження об’єктів нерухомого майна, яке зазнало руйнувань або пошкоджень.

У листі зазначається, що постановою Кабінету Міністрів України від 19.04.2022 № 473 затверджений Порядок виконання невідкладних робіт щодо ліквідації наслідків збройної агресії російської федерації, пов’язаних із пошкодженням будівель та споруд, згідно якого організація та координація виконання невідкладних робіт здійснюється виконавчими органами сільських, селищних, міських рад, а в разі їх відсутності – військовими адміністраціями. У разі виникнення на відповідній території проявів збройної агресії російської федерації, що зумовили пошкодження об’єктів, уповноважений орган здійснює попередні візуальні огляди пошкоджених об’єктів з метою формування переліків таких об’єктів. За результатом попереднього огляду комісією складається акт обстеження.

! Відповідно до листа Міністерства розвитку громад та територій України від 26.04.2022 №7/15/3613-22, щодо об’єктів, які за результатами попереднього огляду визначені як зруйновані та значно пошкоджені, уповноважений орган приймає рішення щодо проведення їх обстеження відповідно до Порядку проведення обстеження прийнятих в експлуатацію об’єктів будівництва, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.04.2017 № 257 (зі змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 05.04.2022 № 423). При цьому, Методика обстеження будівель та споруд, пошкоджених внаслідок надзвичайних ситуацій, бойових дій та терористичних актів, що має увійти до цієї постанови, ще не затверджена Кабінетом Міністрів України.

! ! ! Увага ! ! ! До проведення обстеження залучаються сертифіковані фахівці, що мають відповідну кваліфікацію, або підприємства, установи та організації, у складі яких є такі виконавці.

! За результатом проведення обстеження складається звіт, до якого додається акт обстеження.

ПОЗИЦІЯ РЕГУЛЯТОРА:

Оцінювачі НЕ МОЖУТЬ самостійно проводити технічне обстеження пошкодженого або зруйнованого майна при проведенні його оцінки. Повноцінна робота суб’єктів оціночної діяльності (оцінювачів) щодо оцінка збитків та (або) оцінки втрат на відновлення розпочнеться після затвердження Методик оцінки збитків та інших нормативно-правових актів, які забезпечують процедури оцінки (збір вихідних даних, доступ до об’єкта оцінки, визначення мети оцінки тощо).

Ознайомитись з листом

Поділитися.

Залишити ВідповідьРедакція не несе відповідальності зі зміст коментарів читачів. Вся відповідальність за зміст лягає на коментаторів.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: