Нас не почули!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Міністерство юстиції України підготувало законопроект «Про судово-експертну діяльність», який має прийти на зміну нині діючому закону «Про судову експертизу». Вчора Кабінет міністрів України його ухвалив.

На жаль, змушені констатувати, що жодної з пропозицій, що ми надали, враховано не було.

Заступник Міністра юстиції України Олександр Банчук заявляє, що підготовлений Мін`юстом документ дозволить вирішити головні проблеми у галузі судової експертизи.

Однак, ми із цим категорично не погоджуємось.

Зокрема – у частині регулювання судово-експертної діяльності. Проект закону передбачає створення Асоціації приватних судових експертів України, яка, на думку авторів документу, має врегулювати  питання самоврядування приватних судових експертів. «Проаналізувавши специфіку ситуації у сфері судово-експертної діяльності, ми прийшли до висновку про необхідність створення єдиної самоврядної організації», – каже директор Директорату правосуддя та кримінальної юстиції Міністерства юстиції України Олександр Олійник.  Він зауважує, що «оскільки організації професійного самоврядування делегуються владні повноваження з регулювання та контролю за діяльністю професійної громади, то участь у ній не може бути добровільною. Вона має бути обов’язковою, адже не повинно бути носіїв професії, які, з одного боку, позбавлені можливості брати участь в управлінні в професії, тоді як інші мають такий привілей, а з другого боку, залишалися б поза впливом зазначеної організації і не підкорялися б її вимогам, посилаючись на відсутність у них членства в організації». Ця структура покликана захищати інтереси представників певної професії. «Але єдиної Асоціації судових експертів України, до якої би входили абсолютно всі судові експерти України – і приватні, і державні, не створюється. Така структура дійсно, мабуть, могла би захищати інтереси професійної спільноти. А зараз пропонується запровадити саморегуляцію лише приватним судовим експертам. І виходить так, що влада ніби розділяє професію державного судового експерта та експерта приватного, що суперечить задекларованій рівності підходів до їх регуляції», – каже президент ВГО «Союз експертів України» Ігор Стародубов.  «Нам неодноразово розповідали про те, що права і державних, і приватних судових експертів абсолютно однакові. І у схваленому Урядом законопроекті Міністерства юстиції це також зазначається. Але ж цим же документом передбачено створення структури, яка начебто буде захищати інтереси приватного сектору. До речі, що це за саморегулівна асоціація, яка має збиратися на вимогу не лише членів цієї структури, але й на вимогу регулятора (цим регулятором виступає Міністерство юстиції)?! Це типова підміна понять, і на позитивні перетворення з прийняттям цього закону приватним судовим експертам очікувати не варто», – підсумовує Ігор Стародубов.

Поділитися.

Залишити ВідповідьРедакція не несе відповідальності зі зміст коментарів читачів. Вся відповідальність за зміст лягає на коментаторів.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: