Союз експертів України на українсько-латвійському семінарі з питань підготовки судових експертів

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Представники ВГО “Союз експертів України” (президент СЕУ Ігор Стародубов, віце-президент з нормативно-правового напряму та експертних досліджень в галузі права Надія Армаш, віце-президент з напряму автотоварознавчих досліджень Олег Михальський, голова контрольно-ревізійної комісії Володимир Пічкур, голова Харківського регіонального відділення Віктор Куліуш) взяли участь в українсько-латвійському семінарі “Відкритий освітній ресурс: судова експертиза”. Крок до модернізації методів підготовки судових експертів”. Це спільний проект, започаткований Національним науковим центром “Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса” та Ризьким університететом ім. Страдиня.

Учасники семінару говорили про сучасний стан підготовки судових експертів в Україні та Латвії. Окремо зупинилися на недоліках у процесі підготовки фахівців із судової експертизи у закладах вищої освіти та експертних установах, а також на розробці пропозицій щодо вирішення проблемних питань. Йшлося і про модернізацію методів підготовки експертних кадрів. На семінарі також було презентовано українсько-латвійський науково-дослідний проект “Відкритий освітній ресурс: судова експертиза”.

У своєму виступі президент Союзу експертів України Ігор Стародубов зазначив, що підготовку приватних експертів у нашій державі обмежує багато факторів. “Якщо експерт хоче працювати поза межами державної експертної установи, він повинен пройти стажування/навчання у державній експертній установі. Проте, обмежене фінансування та понаднормове навантаження цих установ не дозволяє їм ефективно виконувати покладені на них обов’язки, щодо підготовки приватних експертів”. Враховуючи потреби експертів, які не працюють в держаних експертних установах, І. Стародубов окреслив головні напрямки можливої співпраці. “З метою підвищення якості висновків судових експертиз експертів, які не працюють в державних експертних установах, надати їм можливість доступу до обладнання (на платній основі), яке розташоване в науково-дослідних установах судових експертиз, оскільки дане обладнання сертифіковане, пройшло перевірку та відповідає вимогам, які висуваються відповідно до Додатку 1 до Інструкції про особливості здійснення судово-експертної діяльності атестованими судовими експертами, що не працюють у державних спеціалізованих експертних установах.

Окрім цього, з метою підвищення якості підготовки експертів, які не працюють в держаних експертних установах, пропонуємо створення освітніх кабінетів на базі, зокрема, Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М. С. Бокаріуса», який має ліцензію на здійснення освітньої діяльності у галузі підвищення кваліфікації, з залученням атестованих експертів, стаж експертної роботи яких перевищує 5 років, та які не працюють у державних експертних установах, за поданням громадських організацій судових експертів в рамках договору про спільну діяльність. Створення даного кабінету дозволить розвантажити експертів, які працюють у державних експертних установах, для яких це є додатковим тягарем та навантаженням, оскільки стажування забирає багато часу. До того ж, це допоможе зменшити витрати, пов’язані з оплатою стажування, яке на теперішній час є досить коштовним, та підвищити якість і зменшити терміни проходження стажування – за рахунок контролю з боку експертної установи”.

Учасники семінару вирішили розпочати впровадження проекту “Відкритий освітній ресурс: судова експертиза” із застосування новітніх технологій освіти, таких як відеоконференції, навчальні кабінети онлайн та портали з електронними джерелами інформації.

На фото: президент СЕУ Ігор Стародубов, науковий керівник українсько-латвійського науково-дослідного проекту “Відкритий освітній ресурс: судова експертиза», Ph.D, завідувачка відділу міжнародного співробітництва та роботи з іноземцями Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М. С. Бокаріуса” Олена Агапова, латвійський науковий керівник проекту, Ph.D, керівник навчальної програми для підготовки магістрів, Факультет права, Ризький університет ім. Страдиня Карина Палкова, директор Forensic service department Паулс Крумінс, заступник директора State Forensic Science Bureau Раймондс Aпинис, заступник директора Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Тетяна Татарнікова, заступник директора Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Костянтин Дубонос, заступник директора Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Костянтин Ковальов.

Поділитися.

Коментарі закриті.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: